Rejs gratis som studerende – sådan gjorde jeg

Rejs gratis som studerende – sådan gjorde jeg

juni 17, 2013 0 Af Halfdan

Følgende gæsteindlæg er skrevet af Peter Christensen, der bor og arbejder i Berlin, og har spændende erfaringer fra sin tid som studerende. Jeg er glad for at præsentere det første gæsteindlæg på TRVL.dk af så høj kvalitet som her – for hvem vil ikke gerne rejse gratis? Uden videre giver jeg ordet til Peter:

Uden at ville vade for meget i det, tænker jeg, at en ultrakort præsentation af mig selv må være på sin plads. Her får du derfor fem hurtige om mig: 1) Mit navn er Peter Christensen, 2) jeg bor og arbejder (med online markedsføring) i Berlin, 3) har læst på University of Miami i Florida, 4) været praktikant + freelancer i London, og desuden 5) rejst i store dele af Sydøstasien, det meste af Europa og Florida – alene og med rejsepartnere. Desuden 5b) driver jeg rejseportalen Tripler.dk 😉

Da jeg ved, at der er mange studerende, der læser med på trvl.dk, tænker jeg, at fire gode råd til gratis rejser for studerende må være et godt indlæg at lægge ud med. Alle fire råd er afprøvet på egen krop, og jeg kan derfor sige 100% ærligt, at de virker.

Arrangér en studietur

Om du er til ski-, sol- eller storbyferie, er der helt sikkert et dansk rejseselskab, der tilbyder grupperejser til destinationen, du kunne tænke dig at besøge.

Som regel tilbyder rejseselskaberne en provision af salget, du kan generere til dem – eller en gratis billet per X antal deltagere/rejsende, du skaffer til dem. Jeg valgte at stå for årets skitur, da jeg gik på gymnasiet, hvilket dengang kastede en gratis rejse + lidt lommepenge af sig.

Kan du ikke finde et ”grupperejsebureau”, der tilbyder denne form for provisionsafregning, betaler det sig at være lidt fræk og ringe rundt til de forskellige bureauer og spørge. De fleste er til at tale med, og skulle de have en grænse på min. 30 personer, går det som regel også, hvis kun du formår at samle 24-25 personer.

Tag på udveksling

De fleste tror desværre først, at det er som universitetsstuderende, man kan komme på udveksling. Der findes imidlertid mange forskellige tilbud til unge mennesker, der kunne tænke sig at læse i udlandet.

Gennem en række netværksklubber kan du f.eks. læse et halvt til et helt år af din gymnasietid på et gymnasium i udlandet. Jeg blev i sin tid tilbudt at rejse til Brasilien via Rotary – men valgte (desværre) at takke nej. I stedet tog jeg på udveksling i Miami, Florida, på 5. semester af min universitetsuddannelse.

Man kan ikke fortænke Peter i at tage til Miami - her et billede af Mami Skyline.

Man kan ikke fortænke Peter i at tage til Miami – her et billede af Mami Skyline.

Et udvekslingsophold KAN koste penge, så vær lige opmærksom på, hvilke udgifter, du selv skal afholde. De fleste universiteter og gymnasier har dog fine aftaler med en lang række skoler i udlandet, som tilbyder danske skoleelever at læse gratis hos dem.

Du kan tage din SU med til udlandet, og yderligere vil du, hvis du er lidt flittig, kunne få en lang masse legater og stipendier. Da jeg læste i Florida fik jeg (udeboende) SU, et engangsbeløb fra skolen og 2-3 legater a’ et par tusinde kroner.

Praktikophold

Ligesom med udvekslingsopholdene er der desværre mange, der ikke helt forstår, hvor let det faktisk er at få et praktikophold. Enkelte uddannelser har et obligatorisk praktikophold som et led af uddannelsen, men skulle du tage en praktikløs uddannelse, er der faktisk stadig mulighed for at komme afsted. Igen, handler det om at turde spørge.

Jeg valgte at udskyde to eksaminer, da jeg blev tilbudt et praktikophold kort inden jeg skulle aflevere min bachelor. Da min studieretning var inden for sprog og kommunikation kunne jeg, med rette, fortælle min studievejleder, at jeg mente, at mine karakterer ved disse eksaminer ville blive betydeligt bedre efter 6 måneder som praktikant ved en engelsk virksomhed i London.

Ved at udskyde de to prøver, bibeholdte jeg min SU og fik således dækket mine boligomkostninger i London.

Et af mine egne billeder fra London, hvor Peter fik betalt sine leveomkostninger. /Halfdan

Et af mine egne billeder fra London, hvor Peter fik betalt sine leveomkostninger.
/Halfdan

Studieprojekter

På langt de fleste danske universiteter, findes der studiegrupper og –projekter/-klubber, der relaterer sig til studierne – men alligevel ikke er en obligatorisk del af dem…

På Syddansk Universitet, hvor jeg læse, havde vi forskellige bogklubber – og et lille væksthus for studerende med interesse for iværksætteri. Jeg har alle dage været bidt af en gal iværksætter og valgte derfor at søge om at blive projektleder for det lille væksthus. Det lykkedes mig at få studenterstillingen – og derigennem kom jeg bl.a. på Summerschool i innovation – på skolens regning.

Har du en god grund til at skolen skulle finansiere din rejse til en stor optikermesse, en teknologimesse eller lignende fagarrangementer, vil du rent faktisk ofte kunne få tilskud fra skolen, hvis bare du tør spørge. Jeg har venner, der har været den halve verden rundt til diverse former for messer og seminarer, der på den ene eller anden måde relaterede sig til deres studier. Forvent dog ikke, at skolen betaler en badeferie til Bahamas.

Det var alt for denne gang. Har du selv erfaring med at rejse på budget – eller endda gratis, hører jeg gerne fra dig i kommentarsporet herunder. God rejselyst.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Rejs gratis som studerende – sådan gjorde jeg, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Kunne du lide indholdet?
Få tips, tricks og rabat: