Snowboard

Snowboard

februar 15, 2013 0 Af Halfdan

et snowboard tegnetSnowboardet er rebelsk og sindsygt svært at mestre. De fleste kan stå på ski efter en enkelt eftermiddag, men snowboardet kræver ultimativ kontrol over egen krop – balance, skiene simpelthen ikke kan matche. Og netop derfor er snowboardet så fedt!

Der findes flere forskellige typer snowboards, og tøjet samt støvlerne, du har på til at snowboarde, er ikke det samme som med ski. Vi kommer omkring det hele i den guide her – inklusive links til de steder, hvor du billigst kan købe dit nye snowboard, så du kan se lidt sejere ud på pisten end alle skifolkene! 🙂

I modsætning til ski bruges der ikke stave med et snowboard.

Snowboard shop og typer af boards

[shops]

Der findes grundlæggende set 3 forskellige typer snowboards:

Raceboard:
Skal det gå stærkt, eller sker det i forbindelse med en konkurrence, bruges typisk et raceboard. Med hårde bindinger kan du ikke bevæge din ankel, men du kan til gengæld få ret meget fart på. Raceboards er meget tynde og lange og ligner på mange måder forstørrede ski. Den lange og klejne form tillader dig at få hastigheden op meget hurtigt, da modstanden er minimeret.
Raceboards er “tunge at danse” med, og er du nybegynder skal du have fat i en anden type. Er du derimod øvet snowboarder kan du igen blive udfordret med et langt og smalt raceboard.

Freestyleboard:
Er du nybegynder, eller vil du gerne imponere med dine tricks, skal du i stedet have fat i et freestyleboard. 90 % af alle snowboards i Skandinavien er freestyleboards. Disse lidt brede snowboards med krumning er langt mere tilgivende, og du kan som begynder efter et par forsøg rent faktisk komme ned ad pisten uden at brække benet.
Freestyleboards bruger bløde bindinger og er mere fleksible. De er derfor nemmere at dreje med. Til gengæld kan du ikke få helt så meget fart på, som du kan med et decideret raceboard.
Når de fleste personer tænker på et snowboard i hovedet, er det et freestyleboard, de tænker på.

en snowboarder i gang med et trick på sneen

Jibberboard:
Netop jibberboardet er endnu brede end freestyleboardet og egner sig rigtigt godt til at lave tricks med. Med en lave nose egner jibberboardet sig ikke til dyb sne – du skal i det hele taget ikke bruge det på vej ned af en decideret pist og da slet ikke off-pist. Jibber boards er ikke voldsomt udbredte, men skal du lave tricks har du et godt udgangspunkt, da du kan stå med begge fødder fladt på boardet og derved opnå en super balance.

Som nævnt – er du begynder skal du have fat i et freestyleboard. Er du øvet, og vil du gerne have fart på ned ad pisten, skal du have et raceboard. Vil du lave tricks på en rampe kan det betale sig at finde et jibberboard. For langt de fleste er freestyleboardet vejen frem.

Skal du halfpipe skal du have fat i et freestyleboard.

Til sidst et par hurtige tommelfingerregler om snowboards:

  • Des brede, des nemmere er det at svinge med og lave tricks
  • Des smallere, des hurtigere kører det, mens des mindre fleksibelt er det også
  • Dit snowboard skal gå dig cirka til skulderen uanset dit niveau

Et snowboard er typisk lavet med en kerne i træ, der er lamineret med glasfiber. Dette skaber en, afhængig af forholdende, fleksibel, men meget modstandsdygtig kombination.

Snowboard tøj & støvler:

Vi kan starte med hvad for noget tøj, du skal have på, når du skal ud at stå på snowboard. Du skal have 2-3 lag tøj på:

Lag 1:

Du skal inderst inde have et base layer af en art. Det skal være et syntetisk stof – bomuld vil optage vand og gøre din skitur til et mindre helvede. Skiundertøj egner sig glimrende til formålet, da det både er svedtransporterende og samtidigt sørger for at holde dig dejligt varm.

Du kan købe skiundertøj for et par hundrede kroner i de fleste større varehuse eller købe dem online, hvor du alligevel køber skiudstyr – ligeledes til lave priser.

Lag 2:

Over dit skiundertøj kan du med fordel tage et ekstra lag tøj på inden du iklæder dig skijakke og skibukser. Det ekstra lag her har til ene formål at holde dig godt varm, når du glider ned ad pisterne. Sørg igen for at finde noget syntetisk stof frem, da bomuld absolut intet godt gør for dig, når du gerne vil slippe af med sveden, men holde varmen.

Lag 3:

Øverst skal du have en skijakke og et par skibukser. Her er der tale om store og velisolerede klædestykker, der holder rigtigt godt på varmen som et sidste lag. Skitøj er typisk meget stort i det og i mange farver og reflekser. En god skijakke er selvfølgeligt vand- og vindafvisende, men lader samtidigt sveden slippe ud af selve jakken.

Skijakker og skibukser kommer igen oftest i meget prangende farver.

Tøjet, du skal bruge til et stå på snowboard, er det samme, du skal bruge til at stå på ski. Der er en smule forskel på handskerne, hvor snowboard-handsker er kortere og har ekstra forstærkning på knoer, men ellers er der også her tale om det samme. Det er ydermere samme goggles, du skal have fat i.

Farer

At stå på snowboard er farligere end at stå på ski. Uheldsraten er cirka 5 personer per 1.000, der kommer til skade på et snowboard – det er det dobbelte af hvad ski cirka præsterer. Dette hænger sammen med, at det slet og ret er sværere at stå på snowboard, og at man derfor nemmere kommer galt afsted. Det er sværere at manurere end med ski, da man ydermere ikke har skistave.

Du kan gardere dig vel imod uheld ved at købe en god skihjelm og derudover lade være med at hoppe på den sorte piste til at starte med. Det er svært at stå på snowboard. Anerkend det og få en bedre tur.

Du kan også bruge knæbeskyttere og albuebeskyttere, hvis du er helt ny til snowboard.

Se video herunder med demonstration af diverse snowboard-sikkerhedsudstyr:

Tricks

Noget af det fede ved snowboards er selvfølgeligt også, at man kan lave nogle lidt andre tricks end på ski. Især én person skiller sig ud fra mængden her: Shaun White. Du kan se et par videoer herunder af, hvad jeg mener med det:

Ovenstående video af er Shaun White til Xgames i 2012, hvor han som den første (og hidtil eneste) der scorede en perfekt 100. Snowboard-typen er halfpipe.

Ovenstående video er en reklamevideo med Shaun White og Go Pro. Go Pro-kameraerne er såkaldte hjelmkameraer, med hvilke man kan optage sig selv på vej ned ad bjerget i fuld fart. Du kan se hvilken grafik, de bedste af kameraerne kan klare herover.

Har du kommentarer til eller omkring snowboarding? Smid dem i en kommentar herunder!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Snowboard, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Kunne du lide indholdet?
Få tips, tricks og rabat: