Undervandskamera

Undervandskamera

februar 16, 2013 0 Af Halfdan

undervandskameraet go pro hero 3

Er du glad for at dykke kan du forevige dine minder ved hjælp af et undervandskamera. Et normalt kamera vil blive ødelagt af at blive taget under vandet, og du er derfor nødt til at have fat i et specielt af slagsen – men jeg ved lige, hvad der virker, og jeg hjælper dig også med at finde undervandskameraet til den billigste pris.

Et normalt kamera vil blive ødelagt af at blive taget under vandet, og et engangs-undervandskamera tager gennemgående horrible billeder. Nej, der skal noget ganske andet til.

Du kan købe et undervandshus til dit normale kamera, men det vil jeg betegne som en halv løsning. En billig, men halv løsning, og du risikerer at dit dyre kamera går i smadder, hvis undervandshuset ikke gør jobbet til UG.

Go Pro-hjelmkameraerne bruges af sportsfolk indenfor dykning, skisport, motorsport, cykling og meget, meget andet. Hvor der er fart på, og hvor det kunne være sjovt at lave en video, kan et Go Pro-kamera bruges. Og kameraerne er også vandtætte, så du kan bruge dem som undervandskamera og undervandsvideooptager.

Jeg anbefaler, at du køber dit Go Pro-kamera ved Blacksnow.dk – her finder du den billigste pris.

Specs for undervandskameraet Go Pro Hero 3

Go Pro Hero 3 findes i tre version: White, Silver og Black. Fælles for alle versioner er, at de både kan tage stilbilleder og videooptage, at de fungerer ved hjælp af såvel kablet som trådløst forbindelse til computeren og at de er fænomenale kameraer til prisen. Forskellen ligger i ekstra funktioner, i hvor høj opløsning kameraerne kan optage og hvor mange billeder i sekundet (FPS, Frames Per Second) kameraerne kan klare.

Hvad der er vigtigt at vide for dig, der leder efter et undervandskamera:

  • Go Pro-actionkameraerne kan optage både stilbilleder (3-30 i sekundet) og decideret video (WGA til 4ooop, 1080p altid en mulighed)
  • De er vandtætte ned til 60 meter
  • Kan mountes på hjelm, holdes i hånden eller fastgøres til tøj
  • Asfærisk linse giver skarpe optagelser også under vand

Du kan se en video herunder, hvor der også indgår undervandsoptagelser:

Dit undervandskamera i form af Go Pro Hero 3 kan sagtens klare at få nogle tæsk – der er tale om en stærk lille sag. Kameraet kan optage såvel billeder som lyd, om end sidstnævnte selvføgleligt ikke vil være særligt relevant under vandet.

Du forvandler dit Go Pro Hero-kamera til et undervandskamera ved at påsætte det altid medfølgende undervandshus. Indtil du er nået 60 meter ned dækker dette perfekt og tillader dig at skyde fantastiske videoer af dig selv under vandet.

Det dyreste kamera, Black-edition, kan både tage billeder og video på samme tid. Den funktion får du ikke med de to billigere versioner.

Billigere undervandskamera

Vil du gerne undgå at bruge flere tusinde kroner på et godt undervandskamera kan du også vælge at købe et almindeligt digitalkamera og et vandtæt hus til dette. Du vil typisk kunne gøre dette for mellem 800 kroner og 1.000 kroner.

Ulempen herved er, at der slet og ret er tale om et ringere kamera, og at du ikke har mulighed for at optage video, hvilket er Go Pro-kameraernes primære force. Hvis du vil optage video er det så godt som umuligt at komme under de cirka 2.000 kroner, det billigste Go Pro Hero 3 kamera i form af White Edition koster.

et kamerae med 4 linser

Du kan også købe et vandtæt hus til dit almindelige kamera, men sørg for, at det er originalt og sidder tæt.

Udfordringerne med undervandsfotografi

Du får som undervandsfotograf nogle særlige udfordringer, når du sænker dig ned i vandet.

Først og fremmest skal du ikke mange meter ned før end meget af sollyset er opslugt. Under vandet er der langt ringere lysforhold end oven over. Dette kan man kompensere for på måder:

  1. Kom så tæt på det motiv, du fotograferer, som overhovedet muligt. Dette minimerer det horisontale tab af farve.
  2. Brug en flash til at oplyse dit motiv.

Linser med en bred vinkel tillader dig også at minimere tabet af farve, om end det koster på anvendeligheden af kameraet.

Netop det at bruge en flash under vandet med et undervandskamera er en kunstart i sig selv. Det er hamrende svært at ramme farverne rigtigt. Jeg kan ikke på skridt forklare, hvordan man gør – for jeg forstår det knap nok selv. Jeg vil blot notere, at øvelse gør mester i forhold til at bruge en flash over vandet.

Jeg vil også notere, at dette ikke er et problem, du skal slås med lige under vandoverfladen, hvor der stadig er masser af sollys at tage fat på. Det er først nede i et par meters dybde, at du skal begynde at overveje det lidt finere teknikker og udstyr indenfor undervandsfotografi og undervandskameraer.

Split-billeder

Noget af det sværeste i forhold til undervandskameraer, men samtidigt også flotteste, er det såkaldte split-billeder (split water images på engelsk). Dette er billeder, hvor du har samme motiv med både under vand og over vand. Se fx billedet af drengen i baderingen herunder:

en dreng med en badering flyder

Sådanne split-billeder kan laves på 2 forskellige måder med et undervandskamera:

  1. Brug en linse med en meget bred vinkel og kompenser i den efterfølgende redigering for de ændrede lysforhold over og under vandet. Eventuelt kan en ekstern flash på en lav indstilling benyttes til at kompensere for det mindre lys under vandet. På visse undervandskameraer findes der en “split mode”, der er beregnet til at kompensere for de forskellige forhold øverst og nederst på billedet.
  2. Tag 2 billeder og rediger dem herefter sammen i et billedredigeringsprogram som Adobe Photoshop.

Splitbilleder er hamrende flotte – men også ret svære at lave. Det er en sand udfordring for en undervandskamera-entusiast 🙂

Jeg anbefaler, at du køber dit Go Pro-undervandskamera ved Blacksnow.dk – her finder du den billigste pris.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Undervandskamera, 4.3 out of 5 based on 6 ratings
Kunne du lide indholdet?
Få tips, tricks og rabat: