Dykkerudstyr
Dykning er ikke nogen billig sport. Lad det være sagt med det samme. Men det er pengene værd, når først man har sunket sig ned under vandet. Før det sker skal du dog have fat i en del dykkerudstyr.
Til at starte med kan du passende leje i stedet for at eje – men er du seriøs med din dykning er det fedeste at have ens eget udstyr. Jeg har her lavet en oversigt over det dykkerudstyr, du har brug for, med henblik på at få det optimale ud af din dykning.
Der findes et par danske webshops, hvor du kan købe det hele:
Tørdragter, vådragter og tanke
Man kan både dykke i tørdragter og våddragter. Tørdragterne koster en del mere end våddragterne, hvilket forklares af højere krav til dragten, hvilket er medvirkende til, at 70-80 % af de danske dykkere benytter sig af våddragter.
Begge typer er typisk lavet af neopren. En våddragt tillader et meget tynd lag vand at komme ind mellem neoprenen og selve kroppen, hvilket har en isolerende effekt. Du bliver dog stadigt våd i en våddragt; du bliver ikke holdt helt tør.
Tørdragten holder dig helt tør, men den har ingen isolerende effekt.
Temperaturen har også meget at sige i forhold til, om du skal have fat i en tørdragt eller en våddragt. Til temperaturer på minus-grader og op til 10 grader bør benyttes en tørdragt. Herover, og især ved 20 grader og over, en våddragt.
Der findes også semi-dry, semi-tørre, våddragter, hvilke har manchetter ved hænder og hals.
Som nybegynder kan du med fordel vælge en billig og isolerende våddragt. At du bliver lidt våd, når du dykker, må du tage som en del af oplevelsen. En tørdragt kan hurtigt koste 5-10.000 kroner – en våddragt langt mindre.
Bag på ryggen vil du typisk få placeret en tank eller to. I denne er der den ilt, der skal holde dig i live, mens du befinder dig under vandet. Dykker-tanke er typisk lavet i stål eller aluminium. De fleste modeller har plads til mellem 10 liter og 16 liter luft. Det er muligt at placere 2 tanke på ryggen, om end 1 for mindre dykkerture er mere komfortabelt.
Masker, snorkler og finner
Som følger:
Masker:
For at kunne se, mens du er under vandet, benyttes en maske. Denne beskytter dine øjne. En dykkermaske koster fra et par hundrede kroner og op og laves af et væld af forskellige producenter. Dykkermasken har intet andet praktisk formål end at tillade dig at se og at forbinde ilttanken på ryggen til din næse og / eller mund.
Snorkler:
Dykker du lige under vandets overflade kan du droppe en ilttank og i stedet benytte en snorkel til at trække vejret. En professionel snorkel koster fra et par hundrede kroner og op. Snorkler er velegnet til begynderdykkeren og til dem, der ikke vil gøre det store ud af dykkerturen lige i dag. Snorklen er perfekt til en afslappet eftermiddag i havet.
Finner:
Med finner på fødderne har du mulighed for at svømme hurtigere. Der findes forskellige finner alt efter om du ønsker at dykke eller snorkle. Professionelle finner koster fra cirka 4-500 kroner og op. Finner er lavet af gummi og lader dig glide hurtigere gennem vandet ved at benytte et større overfladeareal.
Regulartorsæt
Regulatorsættet bruges til at regulere trykket fra ilttanken bag på ryggen.
Et regulatorsæt er en relativt dyr del af et dykkersæt. Du skal regne med at lægge mellem 3.000 kr. og 5.000 kr. på bordet for et af slagsen.
Du kan eventuelt overveje at leje et regulatorsæt.
Computer, lygter & andre instrumenter
En dykkercomputer er et armbåndsur, der hjælper dig med at holde styr på din dykning. En dygtig dykkercopmuter har både mamometer, dybdemåler og GPS indbygget. Dykkercopmuteren kan snakke sammen med din normale PC eller Mac og skabe logfiler over din dykning, herunder hvor langt du har været nede, hvor lange dine ture har været og meget mere. En god dykkercomputer koster adskillige tusinde kroner – dette skyldes især, at den skal kunne klare et hårdt tryk, når man når nogle meter ned i vandet.
Moderne dykkercomputere kan også holde øje med tanktrykket for dig og advare dig i god tid, når det er tid til at hoppe op ad vandet igen.
Under vandet kan du også få god gavn af lygter. En dykkerlygte kan både holdes i hånden, men også ofte monteres i panden. Dykkerlygter skal være kraftige for at kunne bruges til noget, da havet absorberer meget af det naturlige lys, når blot man kommer et par meter ned. Derfor koster dykkerlygter også fra 500 kroner og op ad selv for de billige modeller.
Mange lygter sættes omkring håndleddet, så du får lys hvorend du bevæger dig hen uden at ofre dine fingre på at holde fast på en lommelygte. Dine fingre kan i stedet bruges til at betjene fx et undervandskamera.
Du kan også vælge at have dit kompas, din dybdemåler eller dit mamometer som eksterne applikationer. Dette kan være som armbåndsure eller som ting, du kan hægte fast til din våddragt eller tørdragt. Eksempelvis koster en dybdemåler fra cirka 500 kroner og op i en eksklusiv version.
Undervandskamera
Når du alligevel skal ud at bruge mange tusinde kroner på at købe dykkerudstyr kan du lige så godt forevige dine øjeblikke under vandet. Dette kan lade sig gøre med et undervandskamera. Et undervandskamera tillader dig at optage såvel video som billeder under vandet.
Det bedste undervandskamera på markedet i øjeblikket er Go Pro Hero 3, der findes i en White, Silver og Black Edition. Du kan se en prissammenligning af kameraet herunder:
[affilaite plugin x3]
Go Pro Hero 3 er vandtæt i en dybde ned til 60 meter og kan optage video i Full HD. Du kan optage nogle mildest taget hamrende flotte videoer med kameraet – se et eksempel herunder på, hvad kameraet er i stand til også under vandet (underhandshus medfølger altid):
Med et godt undervandskamera som det her anbefalede kan du både tage billeder og optage video. Det kan du klippe sammen til YouTube-videoer, når du kommer hjem – du får lige pludseligt nogle helt andre minder, end du er taget afsted med.
Andet tilbehør
Du kan købe dykkerknive i rustfrit stål fra et par hundrede kroner og op. Nyttigt, hvis du eksempelvis dykker i eller omkring koralrev, og ønsker at skære dig igennem noget af det.
Vær opmærksom på, at vi i Danmark for et par år siden indførte knivloven. Hav ikke din dykkerkniv på dig på andre tidspunkter end under dykning uden at den er forseglet. Ellers kan du blive ramt med bøder og i grelle tilfælde fængselsstraffe, om end de danske domstole har været tilbageholdende med at straffe voldsomt for knivsager.
Husk at købe plejeprodukter til din våddragt eller tørdragt. Du kan forlænge levetiden af tøjet ganske væsentligt ved at passe og pleje det i ordentlig tid.
Hvis du er rigtigt sej køber du en undervandsscooter. Du skal regne med at lægge mellem 10.000 kr. og 20.000 kr. for bæstet, men til gengæld får du mulighed for at føle dig som en anden James Bond som du glider gennem vandet. Du kan også købe undervandsscootere på danske webshops. Se en sådan fræk lille sag i aktion herunder:
FAQ om dykkerudstyr
Hvor mange penge skal jeg bruge for at komme i gang?
Hvis du vil have et komplet sæt i høj kvalitet skal du ikke regne med at bruge under 15.000 kroner på dit dykkerudstyr. De enkelte dele, fx dykkercomputeren, våddragten og regulatorsættet koster mange tusinde kroner hver.
Hvor lang tid holder mit dykkerudstyr?
Det afhænger af, hvor pænt du behandler tøjet. Behandler du dit tøj pænt, og plejer du det med de rette produkter, er der ingen grænser. Regulatorsæt, dykkercomputer og andre tekniske dele går ikke lige sådan i stykker, med mindre du smider rundt med tingene.
Kan jeg ikke bare leje dykkerudstyret?
Jo, nemt. Men det er sjovere at eje, hvis man er rigtigt seriøs med dykning. 🙂
Kan jeg dykke i Danmark?
Ja, det kan du sagtens. Men det siger sig selv, at det er sjovere at dykke i Indoniesien og Australien end Danmark. Sparer du penge sammen kan du tage på dykkertur til et af de to lande eller lignende destinationer. Husk et undervandskamera, så du kan dokumentere dine oplevelser og huske dem senere hen.
Hvor finder jeg billigt dykkerudstyr?
Det koster typisk lidt mindre at købe dit dykkerudstyr på nettet end i en fysisk butik. Ved du allerede, hvad du skal have fat i, kan dette derfor udmærket anbefales at shoppe online. Du kan også spare penge ved at købe dit dykkerudstyr i udlandet, om end dette skaber en del returrets-mæssige problemer, hvis du skulle få brug for at returnere dine varer på et tidspunkt.
Dykkerudstyr,