Skibukser

Skibukser

februar 15, 2013 0 Af Halfdan

Et par gode skibukser skal holde dig tør på skiferien. Det betyder, at vand og vind skal afvises og at sveden samtidigt skal kunne transporteres ud af kroppen. I mange minusgrader sætter dette et par krav til bukserne, og skibukser er derfor sjældent billige at købe – men du kan komme meget langt for cirka tusinde kroner.

Danske webshops, der sælger skibukser:

[liste]

Et par gode skibukser

Skibukser bliver udsat for en del andet end et par normale dukser på en normal dag med ski. Dette er også med til at forklare den højere pris.

Først og fremmest er et par skibukser langt stærkere end normale bukser. Når du er fysisk aktiv hele dagen, og mere end en gang falder på halen, skal bukserne kunne tåle at tage slag efter slag. Forstærkede og til tiden dobbelte syninger, isolering og syntetiske materialer.

Mange skibukser kommer med sele. Du kan også købe et par uden seler, men her vil du typisk være nødt til at ty til et bælte for at holde dem oppe.

Et andet meget vigtigt punkt ved dine skibukser er ventilationen. Du skal selv have mulighed for at regulere temperaturen, så du kan ændre på, om der er varmt eller koldt. Om ventilationen er indvendig eller udvendig er ikke vigtig for det samlede resultat. Alle skibukser er ventilerende – du kan altså hæve eller sænke temperaturen.
I forlængelse heraf er det dog ikke alle skibukser, der samtidigt med er isolerede. Om du skal have isolation i dine skibukser eller ej ved kun du – fryser du generelt, når du står på ski (eller har du nemt ved at fryse), kan for i dine skibukser være en god idé. Har du i forvejen et par skiunderbukser eller to på vil det ikke være nødvendigt på samme måde med for i skibukserne. Des længere, du kommer hen på foråret, des mindre er der også brug for isolation.

en skiløber med skibukser og skijakke

Derudover skal dine skibukser selvfølgeligt være vandafvisende. Et par skibukser vil altid kunne holde dig tør under almindelige forhold, men i decideret regnvejr skal du have fat i et dyrt par for at vide dig sikker. Du skal her lede efter de tekniske detaljer på skibukserne. De skal have en en vandafvisning på gerne over 15.000 mm/m2 for at holde dig tør i alt vejr.

Vandafvisning måles på hvor meget membranen afviser på kvadratmeter = mm/m2. Under 10.000 er til almindeligt vejr, 10-15.000 er til skidt vejr og over 15.000 mm/m2 kan du tage dine skibukser på i regnvejr og stadig komme hjem fuldstændigt tør. I hvert fald på benene..

Skibukser er oftest udstyret med store lommer – og mange af dem. Skulle du få brug for at lægge et hjelmkamera, et par handsker eller noget tredje i handskerne er der god mulighed herfor.

Du skal bruge de samme skibukser, hvad end du er ude at stå på ski eller snowboard. Der er ingen forskel. Det er der dog på dine skihandsker – der er det fornuftigt med kortere og kno-forstærkede snowboard-handsker.

Producenter

En lang række producenter skaber skiudstyr af høj kvalitet. Når du skal ud at vælge kan du gå efter blandt andre følgende mærker:

  • Peak Performance
  • Hummel
  • Salomon
  • North Face
  • Burton
  • Haglöf
  • Minymo
  • Armada
  • CWLR
  • Oakley (også kendte indenfor skibriller)

Alle ovenstående mærker kan du købe online i en skiwebshop. Flere af mærkerne, fx Salomon, har specialiseret sig i skabe skiudstyr, mens andre som Hummel og Peak Performance laver tøj til såvel hverdagsbrug som aktivt udendørsbrug.

Har du en præference for et specielt mærke kan du skrive det i en kommentar herunder. 🙂

et par kvinder skal til at stå på ski

Andet skiudstyr

Du kommer ikke særligt langt med skibukser alene. Sammen med dine skibukser skal du også bruge en skijakke – hvis du vælger jakke og bukser fra den samme producent kan de ofte “kobles” sammen, hvilket betyder, at der absolut ingen plads er til at sne kan slippe igennem. Udover skibukser og skijakke skal du have fat i:

Samt naturligvis et par ski eller et snowboard. 🙂

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Skibukser, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Kunne du lide indholdet?
Få tips, tricks og rabat: