Skihjelm
For få år siden var det normalt at køre uden skihjelm – men i dag er det mere at kategorisere som fuldstændigt hul i hovedet. Et nødvendigt køb før skituren, eller eventuelt leje, er en hjelm, der beskytter dig, når du falder, og det både på ski og snowboard.
De bedste skihjelme er en blanding af sikre og komfortable. Du skal op at betale vel over tusinde kroner for en god skihjelm (mere om herunder), hvorfor det ofte kan betale sig at leje hjelmen, når først du er ankommet til pisterne. Står du derimod meget på ski vil det billigste og sidste ende og under alle omstændigheder mest komfortable være at købe din egen skihjelm.
Priser og kendte mærker
Der findes flere forskellige populære producenter af skihjelme:
- Salomon: Franske Salomon er en af de største producenter af skiudstyr i verden. Du kan både købe ski, tøj og andet udstyr såsom skihjelme fra Salomon. Prismæssigt ligger vi i et meget fair leje omkring 500-900 kroner for en god skihjelm. Hvis du vil vælge det sikre og anerkendte er Salomon dit valg – det svarer lidt til at vælge Philips eller Sony, når du skal ud at have et nyt fjernsyn.
- POC: I en prisklasse lige en tak over, startende ved lige under 1.000 kroner, finder vi POC skihjelme. Især POC Receptor Bug-serien er meget populær til en pris på cirka tusinde kroner. Hvis du vil skille dig lidt ud fra mængden kan du typisk få POC-hjelmene i alle verdens farver. Også de skrigende af slagsen. Selve POC kommer fra vores svenske naboer – har du et problem med de arrogante franskmænd fra Salomon er POC et udmærket alternativ.
- Uvex: Tyske Uvex laver hjelme til altervedens formål. Arbejdshjelme til at beskytte på byggepladsen, cykelhjelme til at beskytte på landevejene og skihjelme til at beskytte på pisterne. Tyske Uvex står for rigtigt god, tysk kvalitet og ligger prismæssigt lige imellem Salomon og POC. Uvex laver også skibriller, nu du er i gang alligevel – om end ikke traditionelt skitøj, hvor du er nødt til at søge mod fx Salomon i stedet.
Tjekker du de gængse skiwebshops vil du også se andre mærker som fx Bern. Hvilket mærke du vælger er ikke afgørende – hold i stedet øje med sikkerhedsgodkendelsen.
Der findes én godkendelse til skiløb, du kan kigge efter på din hjelm: EN-1077B. Skal du ikke stå på ski, men fx snowboard, er EN-1077B godkendelsen ikke nødvendig på samme måde. Trvl.dk anbefaler, at du kigger efter godkendelsen, hvis du skal bruge din skihjelm til rent faktisk at stå på ski med.
En god skihjelm
En god skihjelm er..
- Ventilerende: Skihjelmen skal kunne slippe af med al den varme, der dannes inde i hjelmen. En dyr skihjelm vil typisk have blandt andet en langt bedre ventilation end en ringe hjelm. Dette kan være forskellen på en god skihjelm og en dårlig skihjelm.
- Sikker: Husk certifikatet herover, hvis du skal bruge hjelmen til ski, og ikke snowboard. Ved snowboard er certifikatet ikke nødvendigt på samme måde, da det godkender hjelmen til ski.
- Rigtig i størrelsen: Hjelmen må ikke klemme – men det er samtidigt meget vigtigt, at hjelmen ikke rasler rundt på hovedet af dig. Sidder hjelmen ikke fast, er du ikke nær så godt beskyttet, hvis du rent faktisk skulle slå hovedet ind i en sten, et træ eller en anden vildfaren skiløber.
Få eventuelt hjælp af en ekspedient i en butik eller hos den webshop, hvor du overvejer at købe din skihjelm, til at vælge den helt rigtige for dig. Brug en størrelsesguide til skihjelme for at bestemme, hvilken størrelse, der passer til dig.
Se også en video herunder om hvordan du finder den rette størrelse til din skihjelm (du skal bruge dit hoved og noget at måle med):
Skihjelme som cykelhjelme
Hvis du kan huske tilbage til midt-90’erne var det normalt, at cykelrytterne i Tour de France ikke havde hjelme på. Det var ikke komfortabelt og de stærke mænd undlod simpelthen. Det kostede desværre et liv hist og her og til sidst blev det påbudt rytterne at tage hjelm på, hvis de fortsat ville køre med i verdens største cykelløb.
Sådan er det også med skihjelme.
For blot 5-10 år siden var det normalt at tage på skiferie uden nødvendigvis at tage hjelm på (og så nøjes med en hue, for hey, sne er koldt). I dag bliver der set mere end almindeligt skævt til en, hvis man ikke har hjelm på – og de fleste steder tillader det slet og ret ikke. Skistedet har ingen interesse i dårlig omtale fordi brugerne dør på pisterne.
Læs mere om historien på Skiferietips.dk og deres artikel om skihjelme her.
Overvej at leje en skihjelm
Du kan overveje at leje en skihjelm i stedet for at købe en. En skihjelm koster mellem et halvt og halvandet tusinde kroner, og der er derfor nogle nemme penge at spare indledningsvis på at leje i stedet for at eje.
Hvor du står på ski vil det altid været muligt at leje en skihjelm – enten individuelt eller som en del af en pakke.
Du kan leje ski / snowboard, skibriller, en skihjelm og typisk også skijakke– samt bukser for et par hundrede kroner om dagen. Kontra at købe alle disse ting selv er der en ret stor besparelse at hente.
Sådan finder du en skihjelm på tilbud
Der er én måde at købe billige skihjelme på – at gøre det uden for sæsonen! Om sommeren er der selvsagt ikke særligt mange, der tager ud for at stå på ski, og det kan du bruge til at købe rigtigt billige skihjelme på udsalg. Venter du i stedet for til december, eller endnu værre januar, hvor du skal til at tage afsted, kan du forvente ekstra høje priser.
Planlæg din skitur i god tid – eller vær sikker på, at du selvfølgeligt også skal afsted næste år – og køb så dit skiudstyr, herunder din skihjelm før sæsonen begynder.
Har du andre tips og tricks omkring skihjelme skal du være mere end velkommen til at smide en kommentar herunder! 🙂
Skihjelm,