Skistøvler

Skistøvler

februar 13, 2013 0 Af Halfdan

Uden et par skistøvler får du en meget kedelig dag på pisten. Skistøvlerne påsættes skiene, så de ikke falder af, og er din genvej til fart på pisten. Typisk købes et par skistøvler samtidigt med skiene, men i og med at det samme låsesystem benyttes af de fleste producenter kan så sagtens sætte dine ski og skistøvler sammen på kryds og tværs.

Det største problem med skistøvler er ofte, at de er for store. Det resulterer i ømme og kolde fødder og en i det hele taget dårlig skitur. Skistøvlerne skal ikke sidde og klemme, men de skal samtidigt sidde tilpas stramt til, at de ikke ruller frem og tilbage, når du står på ski eller snowboard.

Når dine skistøvler føles små, men samtidigt ikke klemmer, har du ramt den rigtige størrelser. Lav ikke den ofte sete fejl at tro, at du skal have flere sokker på eller fire par skiunderbukser og derfor har brug for ekstra store skistøvler – sådan er tilfældet ikke.

Skistøvler er noget af det første skiudstyr, du bør overveje at eje i stedet for leje. Dette skyldes, at det tager tid at køre et par nye skistøvler til for dig selv, hvilket hurtigt kan gøre den første halvdel af en uge i Val Thorens til lidt af en udfordring. Har du dine egne skistøvler slipper du helt for dette problem.

At købe et par skistøvler koster fra cirka tusinde kroner og op.

en skiløber med skibukser og skijakke

Skistøvler størrelser

Skistøvler sorteres ikke efter det samme system som normale sko. Du kan altså ikke finde en skistøvle i størrelse 45. I stedet for sorteres skistøvler efter de såkaldte mondopoints, hvilke tager udgangspunkt i fodens længde. Det er muligt at omregne fra almindelige skostørrelser til mondopoints (se tabel herunder). Vær dog opmærksom på, at omregningen ikke er ønskelig, da der er tale om to forskellige systemer og andre variabler end blot fodens længde spiller ind. Prøv gerne et par skistøvler i en butik eller en vens skistøvler for at være sikker. Dårlige skistøvler er roden til meget ondt.

Omregningen fra almindelige størrelser til mondopoints:

Mondopoint (cm)Skostørrelse (EU)
1525
1626
1727
17,528
18,529
19,530,5
2031
20.532
2133
21,534
2235
22,536
2336,5
23,537
2438
24,538,5
2539
25,540
2640,5
26,541
2742
27,542,5
2843
28,544
2944,5
29,545
3045,5
30,546
3147
31,547,5
3248

Du kan med fordel få hjælp af ekspedienten i en skibutik til at vælge den rette størrelse til dine skistøvler. Det betyder alt for din ferie.

Flex

Til skistøvler hører et flex-tal. Dette er på mellem 60 og 110 for kvinder og 70 og 140 for mænd. Flex-tallet angiver, hvor fleksibel (eller ikke-fleksibel) en støvle er. Et højere tal betyder, at støvlen er stivere. Et lavt flex-tal angiver en fleksibel støvle.

Vær opmærksom på, at man ikke måler flex-tallet på samme måde hos alle producenter. Hvad producent A kalder for Flex 80 kan producent B kalde Flex 90.

Alt afhængigt af hvilken type ski du står skal du have forskellige flextal. Især for snowboarding betyder flextallet en hel del.

Til freestyle-snowboarding skal du bruge et lavt flex-tal – altså et sæt meget fleksible støvler.
Til raceboarding skal du bruge et par stivere støvler.

en snowboarder i gang med et trick på sneen

Til det meste ski skal du bruge et relativt højt flex-tal – altså et sæt ret stive støvler. Dette vil gøre det nemmere at holde farten ned ad pisten. For en nybegynder vil et flextal vel over 100 derfor være anbefalet.

Mange producenter angiver ydermere deres flex i Komfort, Medium og Race, hvor komfort har en meget lav flex og Race en ditto høj. Cirka 70-80 % af alle danskere kører med hvad der svarer til en Medium-flex.

Husk i øvrigt, at et par små-bløde skistøvler i butikken stivner i det øjeblik, du kommer ud i minusgraderne på bjerget. Dette skyldes, at der i butikken er varmt og behageligt, og at støvlen er lavet af plastik – hav dette med i dine overvejelser, hvis du synes, at skistøvlen måske er en lille smule for blød.

Andet du bør være opmærksom på i forbindelse med skistøvler

Også andre begreber / aspekter kan være gode at få styr på:

Sål: Den rigtige sål forhindrer fodkramper. De fleste skistøvler kommer som udgangspunkt med en helt plan sål, hvilket kan komme til at gøre rigtigt ondt i løbet af ingen tid. Er din sål plan, er du nødt til at købe en sål med svangstøtte. Herved står du korrekt på dine ski eller dit board og du slipper for krampe.
Du kan vælge at købe en billig sål med svangstøtte eller at få støbt en sål præcis til din egen fod. Dette koster cirka 300 kr. i en butik og kan betale sig, hvis du står meget på ski. En ikke-formstøbt sål med svangstøtte koster cirka 100 kr.

Booster-rem: En booster-rem, som også kaldes en booster-strap, er tilbehør til skistøvlen, der erstatter de medfølgende velcrobånd. En booster-rem tillader dig at stramme dine skistøvler ekstra hårdt, således at en strammere pasform opnås. En booster-rem koster typisk et par hundrede kroner.

Læsebredde: Det bredeste sted på dine støvler angives som læsebredden og kan være bidragende til at finde de rigtige skistøvler for dig.

Todelt- eller tredelt skat: De fleste skistøvler i dag er todelte. Det betyder, at de består af en fodsektion og en skank. En tredelt støvle består af en ryg, en øvre skinneben og flere udskiftelige dele. Den ene type er ikke per definition bedre end den anden. Tredel-skoen tillader dig en mere jævn, og nemmere udskiftelig flex, men her er vi nede i detaljerne.

de forskellige dele, rem, spænde og skal

Om sokker i støvlerne

En typisk nybegynder-fejl er at tro, at kolde fødder kan kureres ved bare at tage flere sokker på. Det er forkert.

Flere sokker giver kløe, vabler og generel ubehag. Derudover mister man meget af ens grib med støvlerne – man står slet og ret dårligere på ski af det.

Tag blot en enkelt tynd sok på i dine skistøvler. Hvis du har kolde fødder er det typisk fordi, at dine støvler stopper blodcirkulationen fordi at støvlerne sidder alt for stramt. Mange står på ski uden overhovedet at have sokker på. Køb et enkelt par skisokker – og undlad nybegynder-fejlen med at tage et væld af sokker på for nu at være sikker på at holde varmen!

Salomon, Nordica og Atomic skistøvler

Især 3 skistøvleproducenter er slået igennem i Danmark som anerkendte og udbredte mærker. Det drejer sig om Salomon, Nordica og Atomic.

Det er svært at kåre en “vinder” ud af de tre – det ender som et religionsspørgsmål. Producenterne har til fælles, at det koster mellem 1.500 kr. og 2.500 kr. for et sæt skistøvler. Altså er der ikke tale om de billigste støvler på markedet. Til gengæld er der tale om skistøvler af høj kvalitet. Salomon, Nordica og Atomic er at anse som “det sikre valg” indenfor skistøvler.

Læs også en god guide til skistøvler hos Skiferietips.dk.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Skistøvler, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
Kunne du lide indholdet?
Få tips, tricks og rabat: